Reklama
 
Blog | Jaroslav D. Ptáček

Existuje i dnes hermetický řád Astrum Argenteum?

Po rozpadu hermetického řádu Zlatý úsvit (Hermetic Order of Golden Dawn) bylo založeno hned několik hermetických skupin, které jsou pokračováním hermetické tradice Zlatého úsvitu. Asi nejznámější z nich je Stella Matutina (Jitřenka, Jitřní hvězda) a Astrum Argenteum. I dnes existuje po světě několik skupin, které prohlašují, že navazují na učení hermetického řádu Zlatý úsvit. Je to zcela pochopitelné, protože Israel Regardie zveřejnil v letech 1937 až 1941 veškeré iniciační materiály a texty tohoto řádu.

Tyto materiály vydalo také nakladatelství Llewellyn Minnesota v roce 1998 knižně. Překlad zmíněných knih vyšel i v nakladatelství Ivo Železný v edici Knihovna tajných nauk v roce 2001 pod názvem ZASVĚCENÍ DO PRAKTICKÉ MAGIE. Jedná se o šest knih: Neofyt, Zelator, Theoricus, Practicus, Philosophus a Adeptus Minor. V každé knize je vlastně učení jednotlivého stupně od stupně 0 do stupně 5. V řádu Zlatého úsvitu bylo možno dosáhnout i stupně vyššího: Adeptus Maior /6/, Adeptus Exemptus /7/, Magister Templi /8/, Magus /9/ a konečně Ipsissimus /10/. Všechny stupně /krom 0/ odpovídají sefirám na kabalistickém Stromě života. Stupeň 1 až 4 odpovídá živlům v pořadí: Země, Vzduch, Voda a Oheň.

 

ASTRUM ARGENTEUM

Reklama

Řád Astrum Argenteum založil "ex-člen" Zlatého úsvitu Edward Alexander Crowley /Aleister Crowley/. Sám ho chápal jako logické pokračování hermetického řádu Zlatý úsvit. Crowley z tohoto řádu vystoupil, protože se domníval, že řád ztratil kontakt k tajným představeným /vůdcům/ tohoto řádu. Podle jiných zdrojů však byl ze Zlatého úsvitu vyhozen pro své sobecké a autoritativní chování.

Magický řád Astrum Argenteum znamená v překladu Stříbrná hvězda. Běžně se zkráceně používá označení "Řád A. A.", popřípadě "Řád S. S.", což je zkratka pro anglické označení řádu Stříbrná hvězda (Silver Star).

Řád A. A. vznikl v Mexiku. Tak trochu "záhadou" je datum vzniku řádu, protože každý zdroj uvádí datum jiné. Tak např. v Lexikonu Esoteriky (Bogun et Straet) je uveden jako rok vzniku 1900. Tento rok je uveden i v Lexikonu magie a esoteriky od B. Štirského a spol. Stejné datum najdeme i na stránkách Nervovabunka.wz.cz. Ovšem jiné datum najdeme o vzniku A. A. na stránkách Odaha.com. Tomáš Odaha uvádí až rok 1906. V knize A Magick Life od M. Bootha (vyšla i v ČR pod názvem Magický život Aleistera Crowleyho) je jako datum vzniku A. A. označen až rok 1907.

 

 

PODVOD?

Řád A. A. ovšem nepracuje jako ostatní takzvané magické řády. Největším rozdílem je to, že řád nemá "lóže", to znamená, že nemá "lokální skupiny" ani místa setkávání, jako je tomu například u svobodných zednářů, rosenkruciánů atd. Řád A. A. nemá ani žádná školicí centra. Výuka členů tohoto řádu probíhá tak, že každý člen řádu zná pouze další dva členy. Toho takzvaně "nad sebou" a toho takzvaně "pod sebou". Toho, od koho se učí, a toho, koho učí. To pochopitelně vede k mnoha spekulacím o tom, jestli řád skutečně ještě pořád pracuje. Ve své podstatě může dnes kdokoliv tvrdit, že je členem řádu A. A. a není žádná zpětná kontrola, jestli skutečně je.

 

 

UČENÍ ŘÁDU ASTRUM ARGENTEUM

Mnohdy se mylně spekuluje o tom, že řád A. A. vyučuje sexuální magii a různé spirituální sexuální praktiky – nesmysl! (Mnohdy si říkám, kampak na takové báchorky někteří autoři "chodí".) Dnes již vycházejí knihy podle originálů rukopisů, které napsal Crowley. V ČR vyšla jeho Kniha Thothova, na internetu se nechají sehnat překlady pokynů pro členy A. A. Jediný problém může být snad jen v překladu těchto děl, a sice v tom, že nemusejí odpovídat přesně originálu. Řád A. A. učí převážně různým technikám jógy a meditace, vyučuje filosofii, rituální magii (ne však sexuální magii), thelematický světový názor. Učení A. A. popisuje například kniha "Hvězda na dohled" (One Star in Sight), kterou Crowley napsal.

 

 

UČENÍ SVĚTOVÉHO NÁZORU – THELEMA

O opatství Thelema se píše v knize "Gargantua a Pantagruel", kterou napsal Francois Rabelais, francouzský spisovatel, básník, lékař a benediktin. Od Rabelaise pocházejí základní otázky zednářského rituálu:

1. Odkud přicházíš?

2. Kam jdeš?

3. Co přinášíš?

 

Pojem Thelema pochází z řečtiny a v překladu znamená "vůle". Charakteristické pro Crowleyho pojem Thelema je, že jej vlastně nikdo nedokáže druhému člověku vysvětlit. Ve své podstatě musí každý člověk zjistit, co je jeho skutečná vůle, co je jeho smyslem života a co je účelem života.

Členové A. A. mají svůj vlastní "pozdrav":

"Co chceš, budiž ti celým zákonem."

A druhý člověk odpovídá:

"Láska je zákon, láska v pozadí vůle."

A zde předkládám, jen pro zajímavost, pokyny pro aspiranty řádu A. A.

Toto musí například udělat aspirant každé ráno:

pozdrav slunce za úsvitu – a to tak, že si stoupneš tváří k východu a proneseš hlasitě:

Sláva tobě,

jenž jsi Ra ve svém vycházení,

jakož i tobě,

jenž jsi Ra ve své síle,

jenž putuješ po nebesích

ve své bárce

při stoupání Slunce.

Tahuti stojí ve své záři na přídi

a Ra-Hor prodlévá u kormidla.

Sláva budiž tobě z příbytků noci.

Stejná denní adorace se používala i v řádu Zlatého úsvitu na stupni nultém /neofyt/, vycházejíc z LIBER RESH VEL HELIOS, a také velice podobná adorace, takzvaná KHEPERU NU RA.

 

 

ŘÁD ASTRUM ARGENTEUM V NĚMECKU

Zhruba od osmdesátých let minulého století existuje řád Stříbrné hvězdy, Astrum Argenteum, i v Německu. Nejdříve vyvíjí svou činnost přímo z Berlína, později z Bergenu und der Dumme. Zpočátku se jeví tento řád jako celkem věrohodný. Později se však na světlo vynořují pochybná fakta o tomto řádu nebo spíše pseudořádu.

Tak předně: členství ve skutečném řádu Astrum Argenteum nestojí žádné peníze, nepočítáme-li náklady na různé drobné poplatky (poštovné, náklady například na knihy, cestovné a tak podobně). To však neplatilo o pseudořádu v Německu.

Zakladatelem a "hlavou" tohoto pseudořádu A. A. je Berlíňan Michael Eschner. Kromě již zmíněného "vydělávání" členstvím v pseudořádu A. A. a kromě celého podvodu s falešným řádem (a tudíž uvádění členů řádu v omyl) je pan Eschner obviňován z toho, že na trh přišel s překlady knih zakladatele pravého řádu Astrum Argenteum Aleistera Crowleye, které jsou údajně velmi špatné, neúplné a dokonce prý plné dezinterpretací a chyb. Navíc pan Eschner byl několikrát vyšetřován a odsouzen za omezování osobní svobody.

Podle bulvárního tisku v Německu dokonce Eschner některé vlastní "literární výplody" vydával za knihy řádu A. A., které napsal Crowley.

I přes tyto velice podstatné "zádrhely" působí údajně "mistr" Eschner a jeho "rádobyřád" Astrum Argenteum v Německu dál.