Reklama
 
Blog | Jaroslav D. Ptáček

Politik je jen sluha

Kdekdo se dnes ohání demokracií. Říkáme, že máme demokracii, ale demokracii často zaměňujeme ve svém významu se svobodou až anarchií. Demokracie není svoboda pro všechny. Demokracie je systém, který uspokojuje většinu. Je to vláda většiny nad menšinou. Opakem je totalita, protože ta je vládou menšiny nad většinou. Položíme-li si otázku, jestli je demokratický způsob vlády dobrý, můžeme o tom pochybovat (může se stát, že kvantita vládne nad kvalitou), ale musíme si přiznat, že je to zatím nejlepší způsob vlády, který známe.

Je otázka, jestli by byla lepší forma vlády pomocí přímé demokracie anebo jestli je lepším systémem stávající tzv. zastupitelská demokracie. A také je otázka, zda-li by se systém přímé demokracie (každý člověk by se mohl ke všemu vyjadřovat přímo pomocí referend) příliš neprodražil. Osobně jsem zastáncem demokracie zastupitelské, ale nepovažuji systém v ČR za zastupitelskou demokracii, nýbrž za totalitu, jež je oděna do hávu „rádobydemokracie“.

Poslanec, senátor, radní, zastupitel. To jsou lidé, kteří nás zastupují, kteří slouží lidu, občanům resp. voličům (ne každý občan je totiž volič). Ovšem je tomu skutečně tak? NENÍ! Jistěže není; jak jinak si potom vysvětlovat to, že politik odmítne občana či novináře větou: „Bez komentáře.“ Jak je možné, že politik nekomunikuje s občanem, ba co víc, nemá ani tolik slušnosti, aby odpověděl na dopis občana – voliče? Jak je možné, že naši politici nerespektují dvě třetiny občanů ČR, kteří si nepřejí americký radar v naší republice? Toto nerespektování vůle lidu zapříčiňuje, že se téměř devatenáct let po Sametové revoluci stává to, že se politici naší země svou ignorací k voličům stávají politiky totalitního režimu, protože nám ukazují vládu menšiny nad většinou, vlády respektující pouze zájem několika občanů a ignorující názor většiny.

Tato situace nahrává skupinám krajní pravice (některé frakce hnutí skinheads, neonacisté) a krajní levice (anarchisté a komunisté). Je třeba tyto skupiny nepodceňovat, neboť dnes to nejsou jen partičky puberťáků, ale dobře organizované skupiny. Je třeba nedopustit, aby tyto skupiny měly prostor v demokratickém státě. Je třeba si uvědomovat, že Hitler hledal podporu právě ve skupinách občanů, kteří mají menší inteligenci – mezi opilci v pivnicích. A dnes dobře víme, jak to tenkrát dopadlo a jaký to mělo dopad na politiku a ekonomiku celé Evropy. Média v ČR informují hlavně o těchto skupinách, jež chtějí demonstrovat a „rvát se“ a „dělat bordel“ v ulicích Prahy. Ve stínu těchto extrémistů zůstávají skupiny lidí, kteří chtějí slušnou a nenásilnou formou demonstrovat svou nespokojenost se stavem politické scény v ČR a taktéž demonstrovat proti radaru a přítomnosti armády USA v naší zemi.

Reklama